December blues, oh my god!
Door: Elly
Blijf op de hoogte en volg Elly en Mart
07 December 2012 | Bangladesh, Dhaka
Wat sneller dan jullie gewend zijn zit er alweer een brief in jullie mailbox. We zitten nl alweer in Bangladesh en gaan eind van de week naar Shoula en hoe daar het internet bereik is moeten we nog ondervinden.
Bedankt weer voor alle lieve en informatieve reacties op de blog van november. Enne Wil, we zijn in maart 2013 terug in Nepal!!
Start Hygiene training
In de laatste week van november ben ik, in Kathmandu, met de training Hygiene voor het gehandicaptencentrum in Dhapakel begonnen. Het SGCP centrum in Dhapakel is 10 km buiten Kathmandu. De medewerkers van SGCP [zo’n 60 in totaal] zijn in 3 groepen verdeeld. Het zijn mensen die op kantoor werken, in de school, mensen die de kinderen helpen, de mensen van de tuin en de keuken, veldwerkers en ouders. Een gevarieerde groep dus. De cursus heet ‘Hygiene, het klokje rond’ en ik ben gestart met uit te vinden wat iedereen al weet van hygiene en heb dat aangevuld met wat theorie. We hadden vragenlijsten gemaakt waarmee ze per drietal een onderdeel van de gebouwen konden nalopen en dat leverde mooie discussies op. De deelnemers hebben gezien dat het hier en daar wel verbeterd kon worden en hadden goede suggesties. Een mooie start dus.
SGCP had voor een vertaalster gezorgd, die ook nog eens verstand van hygiene had. Rashmi is een jonge vrouw, die met veel zwier de vertaling verzorgde, soms met eigen aanvullingen, helemaal naar mijn zin dus. We hebben goede afspraken gemaakt voor maart 2013 als we de resterende 4 onderdelen van de training gaan geven. Ze maakt hier speciaal tijd voor vrij.
Rashmi Kafle
Rashmi zelf runt nl. sinds 4 jaar een schooltje voor kinderen uit arme gezinnen. Net als bij Brick Children School gaat het hier om kinderen van seizoensarbeiders, maar ook om straatkinderen. Sinds 4 maanden is gekozen om er een kostschool van te maken. De ouders zijn nu naar huis, maar de 25 kinderen zijn gebleven. Voorlopig is het alleen nog de onderbouw en er valt nog veel te doen en te verbeteren, maar als je ziet met hoeveel plezier en liefde Rashmi hier rond loopt, is het hartverwarmend. We gaan er in maart weer naartoe en bekijken of en wat we eventueel voor het schooltje kunnen doen.
Aankomst Bangladesh
Drie december zijn we, volgens plan, naar Dhaka, Bangladesh gevlogen, waar we na een vertraging van anderhalf uur, veilig zijn geland. Salam en zijn vrouw stonden ons op te wachten en we worden natuurlijk weer behoorlijk ‘gepamperd’ door hen en hun familie.
We zijn direct aan het plannen en regelen geslagen voor hetgeen we de komende maanden gaan doen. Vooral practische zaken als een printer, simkaarten voor telefoon en internet kopen. We hadden al afspraken met mensen en organisaties die we absoluut wilden zien en spreken. Voor de trainingen heeft DCI/RSC een aantal ideeen aangedragen, dus we gaan kijken hoe we hun verzoek het beste vorm kunnen geven.
Twinbears voor Sun Child Home in Dhaka
De knuffels die we uit Nederland meegenomen hebben konden bijna niet wachten tot ze eindelijk uit de koffer bevrijd zouden worden. Eerst gingen ze op een spannende reis naar Nepal, maar daar mochten ze niet mee op de trektocht. Nu was het eindelijk zover….. Op 5 december, een betere datum hadden we niet kunnen prikken, bezochten we het Sun Child Home en deelde de knuffels uit aan de 27 weesmeisjes die er wonen. Na uitleg over de Twins kon ieder zelf een knuffel uitkiezen. Knuffel no 28 ging naar het dagverzorgingscentrum dat door dezelfde organisatie gerund wordt voor kinderen onder 5 jaar. Zie ook www.twinbears.nl
Op naar Shoula
Negen december reizen we af naar Shoula, want daar komen we tenslotte voor. Tegen 3 uur ’s middags op weg naar de boot en dan de hele nacht varen. Wij vinden het elke keer weer een heerlijk ontspannen manier van reizen. Je ziet van alles op het water en je hebt je eigen hut voor de nacht. Mamtaz zorgt voor een heerlijke Dahl-Bhat, dus komen we gevoed en uitgerust op de plaats van bestemming aan.
Als internet het daar nu ook nog wil doen, kunnen jullie over een paar weken de eerste persoonlijke berichten van de gesponsorde kinderen tegemoet zien. Dus ‘keep your fingers crossed’
Rest me nog jullie alvast heel fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toe te wensen.
Elly en Mart
07 December 2012 - 09:24
Ria Schmitz:
hoi hoi, ook sterk, zijn we elkaar net misgelopen in Dhaka, wij zijn net weer thuis. Die reis met de boot klinkt inderdaad supercool en even uit de drukte van het levensgevaarlijke verkeer daar. Heel veel succes en groetjes aan de kinderen. Gr Ria -
07 December 2012 - 11:00
Marianne Vreeburg:
Lieve Mart en Elly,
hopelijk krijgen jullie deze goede wensen nog te zien voor vertrek naar Shoula.
Ik wens jullie een heerlijke en gezellige en nuttige tijd toe.
Wij zitten in de sneeuw en harde wind. DE WINTER IS BEGONNEN!!!!!
Liefs en groeten van marianne -
07 December 2012 - 11:51
Giny Bakker:
vanuit een wit besneeuwd Alkmaar voor jullie ook fijne feestdagen en een goede jaarwissling.
Mooi om te lezen dat alles lekker verloopt zoals je het graag wilde.
Succes en lieve groet.
Giny Hans en de kids -
07 December 2012 - 14:56
Harry En Ankie:
Lieve Martel,
Alvast heel fijne feestdagen en een gezond 2013 gewenst! Je weet maar nooit met dat internet.
Leuk dat er al zo snel een nieuw bericht van jullie is, want we lezen graag wat jullie nu weer beleefd hebben. Zoveel plekken op de wereld waar het voor jullie thuiskomen is- heel speciaal. En dan die foto van Elly tussen de kinderen. Heerlijk om te zien!!
De sinterklaasvieringen waren erg geslaagd en gezellig en nu op naar de witte?? kerst! De NS heeft de dienstregeling al preventief aangepast; de eerste vrachtwagens hebben al dwars over de weg gestaan; de gemeente Alkmaar stelt een emmertje strooizout ter beschikking, dus kortom.... winter!!
Nog twee weekjes door het duister naar school en dan lekker alle tijd om van de feestdagen te genieten!
Liefs en de groetjes van die twee uit Alkmaar.
08 December 2012 - 02:35
Els:
Zo de Sint is weer voorbij. Pleun heeft dit op de groep nog gevierd, naar de bowling en ieder een paar kadootjes met lekkers erbij! Thuis alleen wat pepernoten en chocoladeletters gedaan.
Kees gaat volgende week een maand naar Australië naar zijn vriendin Anneloes die er al 3 mnd. is.
Ze komen samen in Sydney en gaan dan reizen met een campertje. Misschien nog op bezoek bij een oom van Jozef in Geelong. Dus met kerst, oud en nieuw zijn ze gezellig met z'n tweetjes.
Wij nodigen ons pa en ons ma uit om samen met Sofie en Pleun kerst met Jozef en mij te vieren.
Op nieuwjaarsdag gaan we naar Eersel met Pleun om velen van de familie de beste wensen te geven.
Voor jullie met elkaar en ook daar met alle vrienden, hele fijne feestdagen!
xxx van Jozef en Els. -
10 December 2012 - 13:00
Rob:
Namaste Elly en Mart.
Goed om te lezen wat jullie allemaal weer doen....
Prettige Kerstdagen en jaarwisseling gewenst!
Hoop jullie in maart in Pokhara te treffen. In ieder geval wil Anne Lippers in maart en april Binod lessen gaan geven in Ayurvedisch koken. Mogelijk dat we dan of daarna ook weer een aantal jongeren erbij betrekken, zodat die ook met de kooklessen kunnen meedoen.
Daarmee wordt het Blue Heaven Guesthouse dan waarschijnlijk het eerste guesthouse in Nepal met Ayurvedisch restaurant!!
Veel plezier en tot kijk!
20 December 2012 - 19:10
Willy En Ton:
Hoi Elly en Mart,
We hebben na een te lange tijd weer ons burenetentje gehad. Super gezellig en natuurlijk weer laat geworden. Jullie natuurlijk wel weer gemist, maar dat komt in de toekomst wel weer goed.
Leuk om jullie verhalen weer te lezen, hier beleven we niet zo veel als jullie, maar zijn lekker bezig met oppassen, zingen en foto,s maken.
Ton en ik wensen jullie een leuke kerst en een nieuw begin in 2013, is daar bij jullie ook vuurwerk?
Lieve groetjes van Ton en Willy