Nieuwe ronde!!
Door: Elly
Blijf op de hoogte en volg Elly en Mart
08 Maart 2013 | Nepal, Kathmandu
Daar gaan we weer voor een nieuwe ronde. Bangladesh is voor dit moment voorbij en we zitten al weer in Nepal voor het volgende project. Hoe waren de laatste paar weken van…
Het Dorps leven in Shoula?
Wat hebben we genoten van die 10 weken in Shoula. Het dorpsleven in Bangladesh is ons heel erg goed bevallen. We hebben de omgeving en heel veel mensen goed leren kennen. We weten de weg en we kennen de huizen waar de Sun Children, die via P3M gesponsord worden, wonen.
We hebben de rijstvelden van goudgeel naar bruin en daarna weer naar groen zien veranderen, toen er na de rijstoogst weer linzen groeiden. In alle kleuren blijft het prachtig.
De training van RSC veld staf, Tutors en kleuterjuffen?
Intussen is de training afgesloten en hebben 44 mensen hun certificaat gehad. We hadden er een kleine tea-party van gemaakt, maar dat had denken we achteraf niet nodig geweest. Veel mensen renden na de bijeenkomst naar de hapjes, schrokten e.e.a. naar binnen of deden het in een zakje voor thuis en waren vertrokken. Dat weten we dan ook weer.
Overigens vonden wij de training een succes, want overal in het dorp kon je de kinderen de nieuw geleerde liedjes horen zingen. We weten nu ook wat het niveau van de tutor vrijwilligers en de kleuterjuffen is, zodat we een volgende keer de trainingen beter op maat kunnen leveren. We zijn minder onder de indruk van de mensen van RSC in het veld en het hoofdkantoor. Een aantal zaken zijn door hen niet goed geregeld. We hopen, nu we de mensen weer persoonlijk kennen, dat dat vanaf nu beter zal gaan. Bij de debriefing zowel in Shoula als in Dhaka kwamen alle gesprekspunten van ons. We kennen hen nu echter en dat zal in de toekomst het contact wel vergemakkelijken.
De Sun Children?
Het is gelukt om alle kinderen die via P3M gesponsord worden thuis, op school en in hun bijlesgroepjes te bezoeken. Dat was een tijdrovend, maar erg leuk klusje. Intussen hebben alle donors de nieuwe informatie ontvangen en we hebben al heel leuke reacties gehad. De volgende keer is RSC weer aan de beurt om ons van informatie te voorzien. We namen afscheid met een cadeautje voor elk kind en wat extra’s voor de school van Eyanur.
Het vertrek en laatste dingen tussen Shoula en Dhaka?
Tja en toen zaten we al weer op de boot naar Dhaka. Dat vinden we altijd een heel leuke reis. In Dhaka wat rust en nog wat afspraken. Zo zijn we bv bij een instrument maker van spalken en orthopedische hulpmiddelen geweest. We werden als hoog bezoek ontvangen. Ze dachten duidelijk dat we een grote order gingen plaatsen, maar we wilden zien of we hier het CP jongetje Jahirul naartoe kunnen sturen en ws is dat een goed idee. Salam neemt dat voorlopig onder zijn hoede.
Hoe is het weer in Kathmandu?
De vlucht naar Kathmandu verliep voorspoedig en we kregen in minder dan 10 minuten tijd onze Nepalese visa!!! Sri Lanka en andere landen zouden er nog wat van kunnen leren. We werden hartelijk verwelkomt bij het gastenverblijf in Patan, waar we 3 jaar geleden ook al zaten. Bishal haalde ons op van het vliegveld en zijn zus Alina en kleine broer James stonden te springen bij het huis. Het is ook weer leuk om in Patan rond te lopen. De mensen van het winkeltje waar we altijd kwamen herkenden ons nog!!
Herstart Hygiene training?
Afgelopen zondag startten we weer met de hygiene training. We hadden de mensen van SGCP gebeld met de laatste instructies en de vertaalster Rashmi gesproken. Samen met Mart heb ik weer een mooie power point presentatie voorbereid. Dit deel ging over ‘beestjes’!!! Er ware 44 deelnemers, die er, net als wij, de kriebels van kregen. Samen met Rashmi [op de foto direct onder het whiteboard] werd het een leuke sessie.
Veel leesplezier weer en lees volgende keer alles en meer over viezigheid!!!
Elly en Mart
08 Maart 2013 - 09:44
Giny:
Jammer he , dat Shoula alweer over is maar nu weer een nieuwe uitdaging.
Hans liet mij het filmpje zien met de poppenkast poppen.
Super!!!!!!!
Jullie blijven en plezier aan beleven en wij aan jullie verhalen.
Ik blijf ze heerlijk vinden om te lezen.
Lieve groetjes Giny en de mannen -
08 Maart 2013 - 13:46
Corrie En Co:
wat leuk dat mensen je nog herkennen he, daar zijn de Nepalezen goed in. Succes met het hygiene project en iedereen de groetjes uit Nederland. -
08 Maart 2013 - 20:42
Ton En Wiily:
Hoi Mart en Elly,
Leuk om weer eens van jullie te horen en van jullie wederwaardigheden. En goed dat het meeste wat jullie hebben gedaan, weer gelukt is. We hopen hier in Nederland op de lente, maar volgende week gaat de barometer weer flink omlaag. Dus nog geen tuinwerkzaamheden.
We zijn om de winter af te sluiten nog even naar Winterberg geweest om te langlaufen. Helaas gevallen en nu een gebroken hand. Kan gebeuren. Veel plezier in Nepal. Groetjes Ton en Willy -
09 Maart 2013 - 16:28
Els:
Ha die Elly en Mart,
Ja, het is niet gek dat ze jullie nog herkennen: "de grote vriendelijke reus en zijn prinsesje"!
Hier verder geen grote veranderingen. Sofie heeft nu een contract van 16 uur in de 4 dgn/wk dat ze werkt als orthopedagoog in Rotterdam bij "Avant sanare". Anneloes is nu in New Zeeland nog tot half april, dan komt ze weer thuis na 7 mnd. Dat zal Kees wel fijn vinden na 3 mnd. weer bij elkaar te zijn.
Pleun eet weer goed en ze had laatst epilepsie in haar rolstoel, maar een half minuutje en het was al 4 mnd. geleden. Hopelijk blijft het weer zo lang weg. Van Jozef en mij vele groetjes.
10 Maart 2013 - 22:27
Ans Koster:
Bijzonder om jullie verhalen te lezen. Grappig dat de bezoekers van jullie tea-party de hapjes zo anders dan verwacht waarderen. Het is ook maar net wat je gewend bent. Ik zou wel raar staan te kijken. En heel onverwacht dat ze jullie na drie jaar nog herkennen. Jullie zien er toch heel onopvallend uit?
Hier in Avenhorn een griepaanval aan het uitzieken. Ines is weer terug uit Japan en heeft haar rijbewijs gehaald. Zo groot alweer hè! Moeten we de auto met nog een gebruiker delen. Verder lekker bezig met projecten, bomen, tuinen en schikken.
Liefs xx -
12 Maart 2013 - 15:20
Ria Schmitz:
Hoi hoi, het klinkt zo vertrouwd jullie verhalen omdat ik de omgeving ken. De tocht over de rivier en nu weer Nepal. Ik zie ons weer op het dakterras zitten in Patan, heel leuk!
Succes weer en groetjes Ria -
15 Maart 2013 - 18:24
Hil:
Hallo lieve alletwee,
Fijn dat het jullie opnieuw gelukt is zoveel mensen te enthousiasmeren en inspireren! Heerlijk en indrukwekkend, die foto's en vooral....dank je wel voor de tekening van Rabiul, wat een leuke verrassing! Wanneer jullie weer thuis zijn heb je vast een adres waar we ons bedankkaartje naar toe kunnen sturen.
Blijf nog maar even in de warmte genieten, het is nog aan het winteren hier, vandaag mega grote vlokken (natte) sneeuw. Tot gauw! -
23 Maart 2013 - 16:02
Marianne Vreeburg:
Lieve mensen,
Ook ik heb een mooie tekening van Rifat ontvangen, leuk hoor!
Jullie zijn nu aan de laatste loodjes bezig......
Geniet er nog van, goede reis terug en tot ziens in Nederland,
liefs van Marianne