VIETNAM
Door: Mart en Elly
Blijf op de hoogte en volg Elly en Mart
21 Juli 2014 | Vietnam, Ðà Lạt
Er is geen verslag meer gekomen uit Bolivia. We hebben er zoals gepland het priesterfeest van Hans gevierd en hebben met hem een mooie trip naar Potosi gemaakt. Verder bezochten we het eiland van de zon in het Titicacameer. Hoewel we een fantastische 3 weken hebben gehad was het einde minder leuk, want we moesten een paar dagen eerder naar huis omdat Marts andere broer plotseling was overleden. We waren gelukkig wel op tijd voor de crematie. Kort daarna moesten we ook afscheid nemen van onze dierbare vriendin Els. Al met al enerverende en verdrietige zaken. Hieronder wel het verslag van Marts missie naar Vietnam.
VOOR DE PUM NAAR VIET NAM
In mei mocht ik voor de 2e keer als PUM Senior Expert ( ja we worden ouder) naar het Lam Dong Technical and Economical College in Viet Nam. Ik was daar vorig jaar ook geweest om de afdeling “Regular Training Centre” (RTC) te adviseren bij het opzetten van contractonderwijs voor de tuinbouwsector.
Het weerzien met directeur Hoai van RTC was heel hartelijk. We hadden het afgelopen jaar regelmatig contact gehouden over de vordering van de activiteiten. Ondanks dat vielen de resultaten me tegen. Hoai had in mijn ogen te weinig gedaan. Hij gaf daarvoor als excuus dat er een nieuwe rector gekomen was, die andere ideeen had over contractonderwijs en dat hij geen goede assistenten gehad had. (Eerst had hij een neef van zijn vrouw aangesteld, later kreeg hij een nicht van de rector toegewezen.) Ik weet het vooral aan het feit dat Hoai in het afgelopen jaar te druk geweest was met het opzetten van een priveschool voor Engels onderwijs aan rijkeluiskinderen. In Viet Nam hebben heel veel ambtenaren een privebusiness naast hun oveheidsbaan.
Omdat het PUM project medio 2015 wordt afgerond en er dan een aantal cursussen voor het bedrijfsleven moet draaien, moest er dus druk op de ketel komen. We hebben toen 3 maal overleg gepleegd met de nieuwe rector, om helder te krijgen hoe hij het hebben wil. Daarna hebben we een workshop georganiseerd voor mensen uit de tuinbouwsector om hun wensen voor cursussen te inventariseren. En tot slot heeft Hoai 2 coordinatoren aangesteld om cursussen uit te werken en daar cursisten voor te werven. Zo’n aanstelling is heel simpel. Je belt iemand op die je kent en waarvan je denkt dat die zo’n klus kan klaren en als hij wil, heeft die de baan.
Tot slot heb ik met Hoai een prioriteitenlijst gemaakt van 12 acties waar hij in mei en juni aan moet werken.
Bij terugkomst in NL hebben we bij PUM mijn ervaringen besproken want eind juni gaat een andere PUM expert het RTC adviseren met het opzetten van cursussen voor de hotelsector.
Inmiddels heb ik al met Hoai gemaild en geskyped en liet hij weten dat er inmiddels verzoeken liggen voor het organiseren van een cursus Engels en een cursus “Bewustwording” (van hoe er het beste in de tuinbouwsector gewerkt kan worden om een betere productie gehaald kan worden).
Na werktijd heb ik verder genoten van het heerlijke Viet Namese eten en een paar stevige massages. Ondanks het feit dat de masseur zijn ellebogen in je rug duwt, over je kuiten en je onderrug loopt en je verder overal flink op je bast geslagen wordt, val je er toch nog bijna bij in slaap. En alle avonden even lekker over de markt lopen, rond kijken, lekker hapje eten en tropisch fruit kopen.
Veel leesplezier
21 Juli 2014 - 23:15
Ans Koster:
Klinkt als weer een interessante reiservaring! Gecondoleerd met het verlies van je broer! Hoop jullie binnenkort weer eens in levende lijve te ontmoeten.
xx
Ans Koster -
21 Juli 2014 - 23:28
Jozef En Els Bullens:
Mart en Elly, gecondoleerd met je broer Mart en je schoonbroer Elly. En ook nog met jullie vriendin Els.
Wel veel emotionele dingen tegelijk. Heftig voor jullie hoor! Heel veel sterkte en vele groetjes van Jozef en Els*. xxx -
21 Juli 2014 - 23:43
Corrie En Co:
jeetje wat heftig allemaal, heel veel sterkte en gecondoleerd, liefs uit Enkhuizen. -
22 Juli 2014 - 07:14
Ton En Mary:
Allereerst gecondoleerd van ons. Verder goed om te lezen dat de oudjes zich nog zo nuttig kunnen maken.
Veel succes -
22 Juli 2014 - 19:08
Kees De Boer:
Dag Mart en Elly, een reeks van verdrietige gebeurtenissen achter elkaar. Veel sterkte met het verwerken ervan. Fyn om weer van jullie te lezen. Ik hoop jullie weer te zien by een maaltijd met ecologische groente uit eigen tuin.
Veel groet, Kees