Tijd voor een update
Door: Elly
Blijf op de hoogte en volg Elly en Mart
29 Maart 2015 | Madagascar, Nosy Be
Tijd voor een up-date, met allereerst een terugblik op 2014
2014 was een jaar met vele reizen, maar ze waren niet allemaal voor werk/projecten. Eind januari kwamen we terug, na een training te hebben gegeven in Bangladesh, om in maart al weer te vertrekken naar Bolivia. Reden daarvoor was het 50-jarig priesterjubileum van Mart’s oudste broer, die daar al ruim 40 jaar woont. Iets vervroegd kwamen we terug omdat Mart’s andere broer plotseling overleed. We hadden hem voor ons vertrek nog gezien, maar konden toen niet vermoeden dat het de laatste keer zou zijn.
In mei en juni ging Mart voor de PUM naar Vietnam en Madagascar [waarover we eerder een verslagje schreven] en ik ging een weekje naar Samos met mijn zus. In augustus gingen we kamperen in Frankrijk met Djamun, onze oudste kleinzoon.
In september verhuisde Mart’s zus van een verzorgingshuis naar een verpleeghuis. Dat het huis waar ze woonde ging sluiten wisten we al een tijdje. E.e.a. verliep niet soepel, maar gelukkig heeft zij het in haar nieuwe huis naar de zin en dat is het belangrijkste. Deels i.v.m. deze verhuizing stelden wij onze training in Bangladesh dit jaar uit. We wilden in de buurt zijn.
In december, tenslotte, hadden we zo’n zin in zon, dat we een week naar Lanzarote boekten. Kerst waren we thuis en konden dit sinds lange tijd weer eens met de kinderen vieren.
En toen was het ineens 2015!
Eind januari werd Mart zijn zus 70 en voor deze gelegenheid was Mart’s broer uit Bolivia overgekomen. We hebben haar verjaardag passend gevierd met wat vriendinnen en een etentje en ze heeft er erg van genoten! Zie foto Marijke en broers
Nepal!
In December kregen we het verzoek voor een ‘klusje’ naar Nepal te gaan.
We werden door SHBN [Stichting Holland Building Nepal] verzocht om in Pokhara een locale NGO [Sathi Sansar Nepal] te helpen met managementadvies en een verhuisplan [Mart] en een hygienetraing voor het personeel [Elly] van een schooltje voor meervoudig gehandicapte kinderen [o.a. cerebral palsy].
Het leek niet zinnig om de hygiene training te geven terwijl de school aan het verhuizen was, dus besloten we dat Mart dit keer alleen zou gaan en de hygiene training op een later tijdstip in het jaar te plannen. Dat het nodig is laten 2 foto’s zien ‘ dirt’
Februari 2015
Omdat de huur is opgezegd moet Sathi Sansar op korte termijn verhuizen. SHBN heeft op een stuk grond dat de Rotary Club beschikbaar gesteld heeft, zo’n 10 km buiten Pokhara, een nieuwe school gebouwd: het ‘Holland House’. De laatste kilometer weg is echter erg steil en onverhard, waardoor het ‘Holland House’ nog niet met het busje waar de kinderen in vervoerd worden bereikbaar is. Ook zijn de sanitaire voorzieningen nog niet klaar. Wat de vertraging daar veroorzaakt is niet duidelijk. Het geld voor de watervoorziening en toiletten is al een hele tijd geleden door SHBN overgemaakt.
Ook heeft Luni, de directrice van de school, moeite met de verhuisplanning en het doorhakken van knopen. Voorheen was zij in loondienst en ontving haar instructies vanuit Kathmandu, maar nu moet zij de school zelfstandig runnen. Kortom een mooie klus voor Mart en dus is hij in februari alleen vertrokken voor iets meer dan 3 weken. Foto Holland House
Gelukkig waren er 4 grote ruimtes beschikbaar in de ongebruikte gezondheidspost van het dorp Bharat Pokhari dat vlakbij de nieuwe lokatie ligt en die nu door Sathi Sansar gebruikt mogen worden. Mart heeft Luni geholpen bij de planning en uitvoering van de opknapwerkzaamheden hiervan. De aanleg van watervoorziening, invalidentoilet, reparatie van ramen en deuren en het schilderwerk.
Samen hebben ze ook een verhuisplanning gemaakt en een en ander met het personeel van Sathi Sansar besproken, want zoals bij alle vernieuwingen zien ze er best tegen op. Foto’s Luni in meeting, Health Post en Watersupply.
Intussen heeft Mart alles aan Bimal van SGCP gerapporteerd en hebben we alles ook met Co en Corrie van SHBN ge-evalueerd en het stokje weer aan hen overgedragen. Zij lieten weten heel tevreden te zijn met het resultaat en van Luni kregen we het bericht dat alles nog steeds volgens plan verloopt.
Jonas
En terwijl Mart in Nepal zat beleefden ik angstige dagen. Jonas werd namelijk opgenomen in het Ziekenhuis en het duurde bijna een week voor duidelijk was dat het probleem zijn blinde darm was. Na een operatie gaat het nu weer uitstekend met hem. Foto Jonas heeft weer trek.
Stand van zaken Sun Children Bangladesh
Het lijkt een herhaling van voorgaande jaren, want we hebben nog steeds moeite met het ‘op tijd’ binnen krijgen van de rapportage over de Sun Children die wij [en jullie] sponsoren.
We weten intussen dat er een behoorlijk bedrag is besteed aan medische kosten en de informatie die we direct uit Bangladesh van RSC ontvangen is binnen. Ook weten we van hen dat alle kinderen bevorderd zijn naar het volgende leerjaar, maar de bijbehorende rapportage, die we van DCI moeten ontvangen liet, zoals we intussen gewend zijn, op zich wachten. Intussen kwam deze, na diverse herinneringsmails, binnen op 19 maart, wederom via RSC.
We hebben daarom gewacht met de betaling van de volgende termijn tot we die info binnen hadden en jullie naar behoren konden informeren.
Ook ben ik weer bezig de website te up-daten, dus kijk binnenkort eens naar de veranderingen.
www.perspective3000.org.
Nou een lange nieuwsbrief deze keer
Veel leesplezier gewenst weer
Elly en Mart