BOLIVIA - Reisverslag uit Rurrenabaque, Bolivia van Elly en Mart Berg - WaarBenJij.nu BOLIVIA - Reisverslag uit Rurrenabaque, Bolivia van Elly en Mart Berg - WaarBenJij.nu

BOLIVIA

Door: Elly

Blijf op de hoogte en volg Elly en Mart

22 Mei 2017 | Bolivia, Rurrenabaque

4. YUNGAZ
Donderdagmiddag 11 mei vertrekken we voor een minivakantie in een vakantie. Hoe gek kun je het maken. Met het busje gaan we op weg naar Chakowaya, een rit van ruim 3 uur richting het noorden. Chakowaya ligt weer een stuk lager dan La Paz in de Yungaz, het subtropische deel van Bolivia, aan de voet van de Andes. We zijn met zijn achten. Hans, Mart en ik en verder Pablo, Freddy en Gonzalo van de Augustijnen. Dan nog Lourdes, de kokkin en haar dochtertje Lupe van 4.
Het eerste uur van de rit heb je nodig om de stad La Paz uit te komen. Dan begint de klim naar een pas op 4500m, waar je alweer dicht tegen de sneeuwgrens aan zit. Hier komen we in dichte mist terecht. Het is de asfaltweg richting Coroico. Na weer ongeveer een uur slaan we af naar een niet geasfalteerde weg. Deze is een stuk smaller en slingert door prachtig gebied. Langs stijle rotswanden en diepe ravijnen, met regelmatig een waterval. Gelukkig is de mist daar weer weg, want het is af en toe best eng, als we op deze eenbaansweg bussen en ander zwaar verkeer tegenkomen. We zien veel hortensiakwekerijen langs de weg, kennelijk een plant die ook hier erg intrek is.
In Chakowaya hebben de paters Augustijnen een retraite-oord. Het is een vroeger hotel, prachtig gelegen op de top van een heuvel, omrings door bergen en bos. Het huis heeft bovendien een zwembad. In de tuin staan een paar kleine bungalows. Mart en ik krijgen daar een van en Hans een andere. De jongens en Lourdes en haar dochtertje logeren in het grote huis. Het huis is berekend op maximaal 80 personen, dus wij met zijn achten hebben er alle ruimte, want er is nu geen andere groep.
We blijven t/m zondag, heerlijk luieren in het zonnetje. Lekker zwemmen in het frisse water. Boekje lezen, spelletje doen en vooral lekker eten. Mart gaat met de jongens naar de bron, waar het water voor het huis vandaan komt, om te kijken of daar alles oke is. Dat is eerst naar beneden naar het dal. De rivier over via een hangbrug en dan weer klimmen naar de plek waar het water wordt afgetapt. Alles is er oke en ze maken de boel gelijk schoon. Andere klusjes zijn er in de tuin. Sinasappels en bananen oogsten en bomen snoeien. Kortom een paar heerlijke zonnige warme luie dagen.
Het enige nadeel zijn de mini-mugjes. Je ziet ze bijna niet, maar ze prikken wel en jeuken dat dat doet!!!

5. RURRENABAQUE PAMPASTRIP
In de laatste volle week van onze vakantie staat een trip naar de tropische pampas op het programma. Met een klein vliegtuigje [max 20 passagiers] vlieg je tussen de sneeuwtoppen door om vervolgens af te dalen naar de voet van het Andes-gebergte. Verschil: La Paz 4000m, Rurrenabaque 160m. Bij aankomst voel je direct de klam-vochtige hitte. Heerlijk voor de verandering. We hebben een georganiseerde trip geregeld met Mashaquipe en dat blijkt fantastisch. Werkelijk alles is geregeld. Tickets, ophalen van het vliegveld, betaling regelen op hun kantoor en met een auto met gids Dany op weg naar Santa Rosa de Yacuma, zo’n 97km verderop. Daar ligt een boot klaar voor een 15min tochtje naar ecolodge de „de schildpadden“. Danny blijkt niet alleen goed te kunnen rijden op de modderige weg, maar ook de rivier de Yacuma goed te kennen met zijn vele kreken en zijriviertjes. De lodge is eenvoudig, maar schoon en het eten blijkt super. De kok heeft er duidelijk plezier in zijn gasten te verwennen.
Elke ochtend, middag en zelfs een avond gaan we erop uit om dieren te spotten en van de natuur te genieten. Het meeste per boot, maar ook 2x te voet. We zien vele soorten vogels, een groot soort marmot, apensoorten, 2 soorten kaaimannen en gaan zwemmen met roze rivierdolfijnen. Van de eerste tot de laatste minuut is het genieten.
Verzadigd en voldaan komen we zaterdagavond terug in La Paz voor de laatste 2 dagen.
Daar is het feest met veel parades. Een mooi afscheid.

• 22 Mei 2017 - 09:24

Ankie:

Lieve Martel,
    Weer een prachtige reis, luitjes.
    Heerlijk genieten!
    Groetjes, Ank.

• 22 Mei 2017 - 20:10

Willy Sietsma:

Hoi Mart en El,
    Dat klinkt allemaal erg mooi en gezellig. Ton en ik wensen jullie weer een veilige terugreis.

• 23 Mei 2017 - 10:14

Corrie En Co:

wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. Mooie foto's. Goede terugvlucht!! groetjes uit Enkhuizen.

• 25 Mei 2017 - 18:08

Henriette:

Lieve Elly en Mart,
    Wat een enorme indrukken en prachtige trips doen jullie weer op.
    En Hans heeft er enorm van genoten dat jullie hem weer hebben opgezocht. Familie ver weg moet je in ere houden. Kom straks weer veilig thuis en ook hier is het dan wel niet tropisch, maar wel hoog zomer.
    Veel liefs Henriette, Beverwijk

• 25 Mei 2017 - 19:48

Jose:

Wat een mooie reis Elly en Mart
    wat zullen jullie genoten hebben. Het ziet er prachtig uit. En dat Hans ook nog van alles kan ondernemen. Goede reis terug.
    Gr jose

Elly en Mart

Hallo allemaal, Welkom op ons nieuwe dagboek. Hierop kun je onze belevenissen van 29 november tot 19 april in Nepal volgen. Steekwoorden zijn Kathmandu, Gehandicapte kinderen, Management ondersteuning, besneeuwde bergtoppen, Nepalese vrienden en nog veel meer. Om onze belevenissen te kunnen volgen moet je je weer aanmelden. De aanmelding is strikt persoonlijk en kan alleen door ons gezien worden. We vinden het erg leuk als je op een nieuwsbrief reageert, al is het maar met een paar woorden. Groetjes van Elly en Mart

Actief sinds 12 Okt. 2009