In de startblokken!
Blijf op de hoogte en volg Elly en Mart
03 November 2013 | Bangladesh, Patuakhāli
Beste mensen,
Bangladesh!
Mart en ik zijn er weer klaar voor. Donderdag 14 november 2013 vertrekken wij weer voor 3 maanden naar ‘ons’ project in Bangladesh. Het trainingsprogramma van deze winter staat nog niet helemaal vast, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we ons weer nuttig zullen kunnen bezighouden. Ze willen in ieder geval weer lessen in zang en dans en nieuwe versjes en spelletjes leren.
Verder is er een verzoek om weer ICT lessen te geven. Zelf wil ik graag iets met een moeder en peutergroep starten, om te zien of je daar iets kwijt kunt over spelen, opvoeding, voeding, hygiene e.d.
Bibliotheek.
Daarnaast hebben we van Biblionef, een project van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, 2 dozen engelse kinderleesboeken gekregen. We gaan dus een kleine bibliotheek starten en ik ga ze leren hoe je op een leuke en leerzame manier boekjes kunt lezen. Verder heb ik leermateriaal gekregen, waaruit ik heel leuke lesjes voor de kinderen kan samenstellen.
Sun Children.
We gaan in ieder geval alle Sun Children weer bezoeken, hun scholen en hun bijlesgroepjes. De berichten over hen tot nu toe zijn positief. Zodra we weer persoonlijk nieuws van hen voor jullie hebben, ontvangen jullie dat weer.
Laterna Magica.
Het afgelopen schooljaar heb ik in Nederland een paar workshops gegeven op een school in Amsterdam. Laterna Magica is de school van onze kleinzoons Jonas en Bram. Het doel van de workshops was de kinderen van de onderbouw kennis te laten maken met het ‘ school’ leven van kinderen in Bangladesh.
De Nederlandse kinderen dachten dat de kinderen van Bangladesh, naast arm, ook erg zielig waren. Door een filmpje waarop spelende Sun Children te zien waren, ontdekten ze dat Bengaalse kinderen ook plezier konden maken. Dat was een hele ontdekking voor ze. Ze zaten bovendien vol vragen over het leven van de kinderen in Bangladesh, dus besloten de juf en ik om een paar workshops te geven.
Workshops op de Nederlandse school.
De eerste workshop ging over eten. Ze wilden weten of de Bengaalse kinderen ook een broodtrommeltje mee naar school kregen en na uitleg hebben de kinderen chapatti gemaakt en opgegeten met een milde groentecurry of bruine suiker. Een volgende workshop ging over feesten. Ze waren nieuwsgierig hoe de kinderen in Bangladesh hun verjaardag vierden. Nou niet dus, maar ze vieren wel geboortes en huwelijken en natuurlijk de religieuze feesten zoals EID. De kinderen hebben elkaars handen versierd met henna tekeningen en dat was een groot success. De laatste workshop was een nieuwe groep en de kinderen konden weer vragen stellen. Ze hebben ook tekeningen gemaakt over hun leven hier in Nederland, die ik meeneem naar Bangladesh. Ik ga vragen of de kinderen daar ook tekeningen terug willen sturen. Zo ontstaat er een band tussen hier en daar.
Kortom weer genoeg om naar uit te kijken. Hou onze blog in de gaten en jullie blijven helemaal op de hoogte van het plezier dat we beleven aan het dorpsleven en het zien en spelen met de Sun Children en de mensen daar.
Groetjes van Elly en Mart
03 November 2013 - 16:51
Sandra Van Gulik:
Dag Elly,
Ik sta nog steeds in jullie mailinglist nadat we elkaar bij Rob Leek tegenkwamen. Wat leuk om te lezen wat je allemaal doet, in Bangladesh maar ook in Nederland.
Ik sta nu op De Bareel in de onderbouw (voorheen De Molenhoek waar ik jou eigenlijk van ken).
Sandra van Gulik -
03 November 2013 - 17:13
Giny:
Hoi Mart en Elly.
Heel veel plezier maar weer , maar zo te lezen gaat dat zeker lukken.
Er zijn alweer genoeg plannen.
Ik kijk alweer uit naar het eerstvolgende reisverslag.
Goede reis en groetjes -
03 November 2013 - 22:01
Harry En Ankie:
Lieve Martel,
Genoeg plannen en activiteiten om er weer wat moois van te maken! Veel plezier!
We zijn erg benieuwd hoe het met onze kinderen gaat en kijken uit naar jullie verslag.
Alvast een heel goede reis gewenst en tot loater!!
Groetjes, Harry en Ankie. -
04 November 2013 - 13:40
Rob:
Namaste Mart en Elly!
Wat leuk om weer te lezen wat jullie gaan ondernemen!!
Goed hoor... lekker aktief en bijzonder mooi werk.
Veel succes de komende maanden. Wij zullen hier de winter wel doorkomen...
Goede reis, groeten, Rob -
11 November 2013 - 11:29
Henriette:
Hi Elly en Mart.
Prachtig, jullie tijd hier is met vele aktiviteiten omgevlogen!
Dus nu weer de wereld in.
3 mooie maanden jullie dagelijkse bestaan onder de bevolking
van Bangladesh.
Veel plezier en succes, ook onder onze Sun childeren.
liefs en good luck, Henriette.